Sejarah Kereta Honda Civic

Sejarah Honda Civic Ditubuhkan

Kereta Sewa Di Kuala Lumpur

 

The Honda Civic (Jepun: ホ ン ダ · シ ビ ッ ク Honda Shibikku) adalah barisan kereta yang dibuat oleh Honda. Asal-usul subkompak, Civic telah melalui beberapa perubahan generasi, menjadi lebih besar dan lebih tinggi dan bergerak ke segmen kereta kompak. Garis panduan EPA untuk kelas saiz kenderaan menetapkan sebuah kereta yang mempunyai gabungan penumpang dan bilik kargo sebanyak 110 hingga 119.9 kaki kubik (3,110 hingga 3,400 L) dianggap sebagai kereta bersaiz sederhana, dan oleh itu sedan Civic generasi kesepuluh adalah secara teknikal pertengahan kecil -saiz kereta, walaupun ia masih bersaing dalam kelas padat. Coupe Civic masih dianggap sebagai kereta padat. Civic kini jatuh antara Honda Fit dan Accord.

Civic pertama diperkenalkan pada bulan Julai 1972 sebagai model dua pintu, diikuti dengan hatchback tiga pintu pada bulan September. Dengan enjin melintang 1169 cc dan pemacu roda depan seperti British Mini, kereta itu menyediakan ruang dalaman yang baik walaupun dimensi kecil keseluruhan. Pada mulanya mendapat reputasi sebagai bahan api yang cekap, boleh dipercayai, dan mesra alam, kemudian lelaran telah diketahui untuk prestasi dan keseronokan, terutamanya Civic Type R, Civic VTi, Civic GTi dan Civic SiR / Si.

Dapatkan sewa kereta di kuala lumpur anda di Karloop.

Civic telah berulang kali diperdebatkan untuk pasaran antarabangsa, dan menjadi asas untuk Honda CR-X, Honda CR-X del Sol, Concerto, generasi pertama Prelude, Shuttle Civic (kemudian menjadi Orthia), dan CR-V.

Di Jepun, sebagai pelanggan semakin beralih kepada minivan dan kereta kompak seperti Fit, pengeluaran Civic bukan hibrid berakhir pada Ogos 2010 apabila ia tidak mematuhi peraturan dimensi kerajaan Jepun dalam kategori lebar. Walau bagaimanapun, Civic telah diperkenalkan semula ke pasaran Jepun dengan pelancaran model generasi kesepuluh pada 2017.

Layari https://www.karloop.com.my/kereta-sewa-kuala-lumpur/ untuk kereta sewa murah kuala lumpur  anda sekarang

Latar Belakang Honda Civic Ditubuhkan

Selepas tempoh membangun kereta idiosyncratik seperti Honda 1300 domestik yang diterima dengan mudah, Honda dianggap menarik keluar dari pembuatan kereta sama sekali pada awal 1970-an. Bagaimanapun, pembebasan Civic lebih konvensional pada tahun 1972 dengan segera mengubah keadaan, terima kasih kepada ekonominya, kebolehpercayaan dan kos rendah dalam era kenaikan harga minyak. Teknologi CVCC Honda membantu menjadikannya mampu, memenuhi 1970-an dan standard pelepasan awal tahun 1980 tanpa penukar pemangkin yang mahal