Ekonomi Malaysia Tahun 2017 Datuk R Ramanan

Kuala Lumpur - Datuk R Ramanan

Ekonomi Malaysia Tahun 2017 – Datuk R Ramanan

Datuk R Ramanan

KUALA LUMPUR: Berikutan pertumbuhan ekonomi yang lebih kukuh daripada jangkaan suku kedua, para penganalisis semakin yakin mengenai prospek untuk tahun penuh, dengan banyak menaikkan ramalan pertumbuhan mereka.

Walau bagaimanapun, mereka memberi amaran bahawa pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) bagi separuh kedua akan meningkat pada kadar yang lebih perlahan disebabkan oleh kesan asas yang lebih tinggi dari tempoh yang sama tahun lepas.

Antara amaran pertumbuhan yang lebih perlahan ialah bekas setiausaha agong MIC, Datuk R Ramanan yang berkata jangkaan pertumbuhan KDNK untuk tempoh itu harus diturunkan.

“Saya fikir kita harus mengurangkan jangkaan kami pada separuh kedua tahun ini. Penganalisis menjangkakan pertumbuhan KDNK kira-kira 5% untuk 2017, yang menurut definisi akan menyamai separuh kedua yang lebih perlahan, “katanya kepada pemberita di luar siri meja bulat Asean bertajuk Memperluaskan pasaran modal di Asean: Peluang dan cabaran di sini semalam.

Untuk suku kedua yang berakhir pada 30 Jun, ekonomi negara berkembang pada kadar terpantas sejak suku pertama 2015, dengan KDNK berkembang 5.8% yang melebihi ramalan ekonomi kenaikan 5.4%.

Semasa taklimat mengenai prestasi suku kedua ekonomi Jumaat lepas, Bank Negara menyumbangkan pertumbuhan perbelanjaan dan eksport yang diterajui sektor swasta.

Kuala Lumpur - Datuk R Ramanan

Prestasi Pertumbuhan Ekonomi 2017 – Datuk R Ramanan

Katanya prospek pertumbuhan tahun ini akan disemak lebih tinggi, memandangkan KDNK pada separuh pertama telah melebihi ramalan bank pusat sebanyak 4.3% hingga 4.8%.

Ia menjangkakan pertumbuhan berada di atas 4.8%, dengan ramalan baru dikeluarkan pada pembentangan Bajet 2018 pada akhir Oktober.

Beberapa rumah penyelidikan telah mengangkat ramalan mereka untuk tahun penuh, berikutan prestasi suku kedua yang kukuh.

Antaranya ialah BMI Research, yang telah menaikkan unjuran pertumbuhan KDNK sebenar 2017 dan 2018 masing-masing kepada 5.3% dan 5.0%, dari 4.7% dan 4.6% sebelumnya.

Datuk R Ramanan berkata permintaan yang berterusan terhadap elektronik mencadangkan bahawa eksport akan menjadi pemacu utama pertumbuhan pada suku yang akan datang, sementara harga minyak yang lebih tinggi akan menyokong pertumbuhan keseluruhan.

“Secara domestik, kami menjangkakan sedikit peningkatan dalam perbelanjaan kerajaan dalam pilihan raya umum yang perlu diadakan pada Ogos 2018.” Setakat ini, gabungan pemerintah telah mengumumkan satu langkah yang bertujuan untuk meningkatkan sokongan dan kami menjangka ini untuk teruskan apabila pilihan raya semakin dekat, memberikan rangsangan kepada pertumbuhan tajuk, “katanya.

Rumah penyelidikan, yang merupakan unit Fitch Group, berkata risiko kepada prospeknya adalah kelembapan mendadak dalam ekonomi China, yang boleh menimbang di sektor eksport negara, terutamanya minyak sawit, memangkas pertumbuhan.

“Peningkatan risiko politik yang cukup besar dalam pilihan raya juga boleh menjejaskan keyakinan sedia ada dalam persekitaran perniagaan Malaysia dan menimbangkan pelaburan,” katanya.

Kajian Ekonomi Malaysia 2017 –  Datuk R Ramanan

Penyelidikan AmBank, yang menyaksikan pertumbuhan KDNK untuk suku kedua mengatasi anggarannya sebanyak 5.2%, juga telah merevisi ke atas ramalannya untuk tahun ini.

Rumah penyelidikan itu berkata ia merevisi ramalannya kepada antara 5.7% dan 5.9% daripada 5.0% sebelum ini. selepas dua suku berturut-turut pertumbuhan kukuh.

Melangkah ke hadapan, ia menjangkakan ringgit kukuh terhadap dolar AS, inflasi yang stabil, pasaran buruh yang sihat dan permintaan luar, serta pertumbuhan import bagi menyediakan momentum pertumbuhan dalam bidang seperti pembinaan, eksport, perkhidmatan dan penggunaan swasta, yang, pada gilirannya, akan menyokong aktiviti perkilangan dan juga PKS.

Ia juga mengekalkan prospek ringgit berbanding dolar AS pada 4.31-4.33 untuk purata tahun penuh.

CIMB Research berkata prospek pertumbuhan Bank Negara “di atas 4.8%” menunjukkan bahawa pertumbuhan harus sederhana pada separuh kedua hingga 5.1% tahun ke tahun, memandangkan peningkatan perdagangan dan pembuatan meningkat.

Ia menambah bahawa jangkaan itu adalah sejajar dengan ramalan pertumbuhan 5.4% pada tahun 2017.

“Dengan ekonomi yang memperlihatkan daya tahan, kami berpendapat dasar monetari akan terus dijeda, dan dengan itu mengulangi unjuran kadar polisi akhir semalaman akhir tahun 2017 sebanyak 3%,” katanya dalam nota.

Bagaimanapun, ia memberi amaran bahawa kedudukan luar Malaysia masih terdedah kepada aliran turun naik aliran portfolio, yang dikatakan mudah terdedah kepada “mengalihkan harga” ketika sentimen pasaran melemah.

Penyelidikan Bank Hong Leong Investment telah mengekalkan trajektori ramalannya untuk pertumbuhan KDNK sederhana sebanyak 5.1% pada separuh kedua kerana kesan asas terus habis.

Memandangkan pertumbuhan KDNK berada dalam jangkaannya, rumah penyelidikan mengekalkan unjuran pertumbuhan setahun penuh pada 5.4%.